İnsanın en değerli hazinesi olan aklın şu ilginç özelliklerini biliyor musunuz?
- Tahminen yetişmiş bir insanın ortalama beyni 1,400 gram ağırlığındadır.
- Beynin yaklaşık yüzde 80’i su, yüzde 10’u yağ ve yüzde 8’i proteinden oluşuyor. Geri kalan bölümünü karbonhidrat, tuz ve diğer minerallerden oluşuyor.
- 100 milyar hücre arasındaki bağlantıların sayısı 60 trilyondur. Her hücrede bir milyara yakın protein, her proteinde ise 40 bin atom bulunmaktadır. Amino asitlerin yanlış bir dizilişi zehir tesiri yapabilmektedir.
- Her gözde 130 milyon ışık alıcı hücre vardır. Buraya gelen sinyaller 5 santimetrelik görme siniriyle beyne ulaşıyor.
- Bütün hücreler gibi beyin hücreleri de atomlardan oluşmuştur. Bir hücrede 10 katrilyon atom vardır.
- Gıdaların %20 si, alınan oksijenin %25 i beyin için harcanıyor.
- Enerji olarak ele alınırsa; beynin içinde İstanbul gibi büyük bir şehri kurmaya yetecek güçte atom enerjisi vardır.
- Beynimizin yorulması fiziksel olarak imkânsızdır, yorulan bedenimizdir.
- Beynimizin bir gramında bulunan nöronların bağlantı kapasitesi, dünyadaki telefon ağına eşittir.
- Beyin açık havada ve ayaktayken daha iyi çalışıyor. Bunu bilenler önemli kararlarını böyle ortamlarda alıyorlar.
- Farklı düşünme tarzları beyni daha iyi geliştiriyor. Bilinçli kişiler farklı düşünen insanlarla fikirlerini paylaşmak isterler.
- Vücudumuzda 25 milyar oksijen alıcı kırmızı kan yuvarlakları bulunmaktadır. Bunları bir yüzey üzerine yayacak olursak 2570 metre karelik bir alanı kaplar.
- Beyin, vücudumuzun en fazla oksijen ve glikoz tüketen organıdır.
- Ne kadar çok düşünürsek, o kadar iyi fikir üretiriz. Bu nedenle Kur’an-ı Kerimde 750 civarında “düşünce” ile ilgili “…Siz hiç düşünmez misiniz?”,“…düşünemiyor musunuz?”, “… Buna aklınız ermiyor mu?”,“Acaba aklınızı kullanıp düşünmeyecek misiniz?”,” Bunun yanlış olduğuna aklınız ermiyor mu?" gibi yüzlerce ayetlerde aklın önemi vurgulanmaktadır.
- Bu güne kadar, “insan beyninin yüzde 10'u kullanılıyor” fikri savunuluyordu. Şimdi ise modern bilim, “beynin her bölgesinin bir işlevi vardır.” fikrini savunuyor.
- Dünyada ki en hızlı bilgisayar; saniyede bir milyar işlem yaparken, beynimiz saniyede bir katrilyon hızla işlem yapabiliyor
- Beyin, sadece bilgi biriktiren bir organ değil; aynı zamanda duygu, motivasyon, korku ve umutları barındıran bir organdır.
- Ezberlenen bilgi ve şifreler beynin verimini daha da artırıyor.
- Beyne hangi komutu verirsek onu işliyor. Olumlu komutlar verirsek güzel olan olayları işliyor, olumsuz komutlar verirsek, kimyasal zehirler saçıyor.
Derleme